Välj webbyrå som kan hantera SEO – Så checkar du deras kunskap

Du vill anlita en webbyrå för att få hjälp med allt från ny hemsida till sökmotoroptimering (SEO). Men hur vet du om de har kompetensen? Att de verkligen är duktiga på SEO och att du kan förvänta dig klättra uppåt på Google? Det finns vissa punkter att titta på.

En väg är att se på tidigare jobb och hur de lyckats med dessa. Detta i likhet med hur du kan kontrollera hur bra ett SEO-bolag är genom att se på deras referenser och kunder.

Om du hittar en webbyrå som byggt en sida åt en E-handlare som säljer mobilskal så är det inte svårt att gissa att ett av huvudsökorden just är ”mobilskal”. Genom att göra en snabb sökning på Google kan man se var de positionerar sig. Nu går visserligen inte sökmotoroptimering så snabbt men man kan ändå få en känsla för om de är på väg upp eller ner.

Framförallt kan man se om de byggt sidan SEO-vänlig från grunden. Går arbetet igenom som en röd tråd med allt från korrekta URL-strukturer till content? Eller är det enbart en liten krydda på en annars välbyggd sida? Det är stor skillnad mellan dessa två vägar.

Nu kan självklart kunden haft åsikter om hur länkar ska byggas eller vilka sökord som ska användas. Men bara genom att kolla onpageoptimering går det att se om en SEO-kunnig webbyrå varit med och utformat sidan eller inte.

Hur rankar de?

Ännu en väg är att se hur aktuell webbyrå rankar själv. Till största sannolikhet bör de utföra ett bra SEO-arbete på sin egen webbplats om de anser att de kan göra det på kundernas hemsidor. Hur rankar de på ordet webbyrå? Framförallt kan man kolla hur de rankar på ”webbyrå + ortsnamn” då konkurrensen blir betydligt mindre.

Länkkoll

Vill man gräva lite djupare kan man kolla vilka länkar som de byggt mot deras tidigare kunder. Detsamma gäller vilka länkar som ligger till just denna webbyrå. Det är då länkar som man uppenbarligen har ordnat på ett annat vis och inte klassas som naturliga.

Är det en rad länkar från artikelkataloger, länkbytessidor med t.ex jgl.se – webbyrå göteborg, länkkataloger och liknande webbportartaler bör man ifrågasätta om kompetensen är så hög som de själva vill påvisa.

Hur jobbar de?

Om du en webbyrå säger att de jobbar med SEO – så bör de även tydligt kunna presentera hur detta ska ske. Hur kommer de jobba med onpage och offpage? Eller anser de bara att SEO är en av dessa bitar?