Att marknadsföra en städfirma

Trösklarna till att starta en städfirma är relativt låga. Det krävs inte direkt ett stort kapital, och verksamheten kan till och med inledas vid sidan av ett heltidsjobb. För att komma igång med sina första uppdrag räcker det många gånger att marknadsföra sig bland vänner och bekanta.

 

Verksamheten kan till och med skalas upp väsentligt genom mun till mun-marknadsföring. Det vill säga att ger sina befintliga kunder en sådan bra service – och ett sådant bra bemötande – att de på eget bevåg rekommenderar firman till bekanta i en städfirma och lämnar goda recensioner på nätet.

 

Många når dock en punkt av stagnation i uppdragsflödet förr eller senare. Om, eller när, det tillfället kommer, är det bra att ha en plan för hur nya uppdrag ska fås. I den här texten ger vi ett par tips kring detta.

 

Skissa fram en marknadsföringsplan

Det första steget till att påbörja effektiva kampanjer är att göra upp en plan. Den behöver inte vara alltför detaljerad eller komplex, men det är en bra början oavsett. Det är nu du kan ta dig tiden att fundera på hur marknadsföringen ska gå till, rent konkret. Det finns givetvis flertalet metoder för detta. Några exempel är som följer:

 

  • Det här är ett vanligt sätt att marknadsföra sig på som en mindre firma. Sett till antalet människor som ser flygbladen är konverteringen förmodligen ganska låg. Dock är det billigt och troligtvis en metod som åtminstone ökar medvetenheten kring din städfirma som gör hemstädning.
  • Sökordsmarknadsföring. Att annonsera på relevanta sökord är mycket effektivt för den som eftersöker en konverteringsgrad. Nackdelen är att det kan bli ganska dyrt. Priserna bestäms normalt utav konkurrensen på sökorden – det vill säga hur många andra som budar på sökordet, och hur mycket de är villiga att betala per klick för hemstädning och städhjälp. En annan tydlig fördel är att det är enkelt att mäta exakt hur dina annonser presterar, och vad de ger till firman.
  • Sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering som marknadsföringsmetod har sina klara fördelar. När du väl syns högt uppe i sökmotorer på ett relevant sökord som hemstädning eller till exempel ”städfirma”, betalar du inget för själva klicken. Att synas högt upp i sökmotorerna för hemstädning är dock inte alltid särskilt enkelt, och många väljer att betala en SEO-byrå för att få hjälp med detta.

 

Ditt varumärke

En del i att skapa förtroende hos kunderna är att ha ett bra varumärke.

 

  • Hur är ert bemötande?
  • Vad har ni för kläder?
  • Ser firmabilen fräsch och ren ut, med en snygg logga som tillhör din städfirma?