Hur gör man när man ska måla om huset? 

Det är inte alla som vet hur man går till väga när man ska måla om huset med målare i uppsala. Många har inte målat om ett hus eller målat alls innan, någon har inte varit med under hela processen. Är man osäker kan det vara bra att rådgöra med en kunnig målare innan man börjar. Här har vi satt ihop en liten lista med de olika stegen. 

Förarbetet 

Man börjar alltid med att tvätta fasaden. Använd en bra målartvätt. Skrubba med svamp och borste så det blir riktigt rent. Låt sedan fasaden torka. En träfasad får aldrig vara fuktigare än 15 % när det är dags att måla. Efter tvättningen är det läge att slipa fasaden. Använd en stålborste samt en färgskrapa för att ta bort alla lösa färgflagor. Slipa sedan ytan med sandpapper där det behövs. Alla ytor som ska målas bör sedan lagas om det finns sprickor eller liknande. Efter det här arbetet är det dags för maskering av de delar som inte ska målas. Det kan låta jobbigt med så mycket förarbete men för ett bra och hållbart resultat krävs det. 

Grundmålningen 

Där alla ytor är skrapade och där träet syns måste du grundmåla – målarenstockholm.nu. Där fasaden är målad sedan tidigare behövs det inte. Grundmålningen skyddar träet mot fukt och får även den täckande färgen att fästa mycket bättre samtidigt som resultatet blir jämnare. Efter grundmålningen är det viktigt att fasaden åter får torka innan du ger dig på den sista målningen. Har du en fasad i puts bör du använda primer innan du täckmålar. 

Täckmålning 

När grundfärgen är torr är det dags att täckmåla. Börja med panel eller vägg, avsluta med knutar och foder. Till panel används lämpligast en pensel medan puts fungerar att måla med en för ändamålet avsedd roller. 

Ta en hel del färg när du målar, mer än vad du tror. Sprid sedan ut färgen med penseln eller rollern. Använd förlängningsskaft om det behövs så slipper du stå på stege i onödan. Då behöver du inte heller sträcka på dig för att nå ytor lite högre upp. Du bör måla minst två lager. Låt varje lager torka ordentligt innan du målar på nästa lager. På så sätt börjar färgen inte rinna och du får ett snyggare samt mer hållbart resultat. 

Hur ofta behöver huset målas om? 

Hur ofta du behöver måla om huset beror på flera aspekter. Hur har väder och vind slitit på fasaden? Vilket förarbete är gjort och hur hög kvalitet var det på färgen som användes senast? Om det ligger ett bra förarbete bakom och färgen var av god kvalitet behöver fasaden troligen inte målas om mer än maximalt vart femte år. I regel kan man dock måla om mer sällan än så.