Hur stoppar man mögel? 

Frågar du en husägare vad ett av de mest irriterande sakerna med att vara en husägare är skulle de säkert svara att det är mögel. Det svåra med att förhindra mögel från att hamna i hemmet är att det finns otaliga mängder av sätt för mögel att växa. Läs vidare om du vill ta reda på de bästa tipsen från Aquademica för att förhindra mögel från att växa i ditt hem! 

Sänk inte värmen! 

Det är viktigt att du inte försöker spara pengar på värme under är vintern! Om dina väggar blir kalla under vintern kan vatten kondensera på väggarna vilket leder till hög fuktighet i hemmet. Fukt är den största orsaken till mögel. 

Håll huset rent 

Ta bort möjliga källor för mögel genom att dammsuga och städa huset minst en gång varje två veckor. Det är viktigt att du är uppmärksam om badrummet och andra områden där fukt brukar finnas. Detta är den mest uppenbara lösningen för att förhindra mögel som du aldrig ska glömma ifall du vill förhindra mögel! 

Torka kläderna utomhus 

Om möjligheten dyker upp ska du se till att du torkar kläderna utomhus. Att torka kläder inomhus leder till högre luftfuktighet, något som inte exakt är ideellt om du försöker förhindra mögel från att växa. Om du absolut måste torka kläderna inomhus bör du öppna upp ett fönster. 

Bra ventilation är ett måste 

Se till att ditt hem har bra ventilation. Dålig ventilation är ett av de största anledningarna till varför mögel växer. Se till att du håller ett fönster öppet när du duschar. Om du tål kyla är det bättre ifall du duschar med kallt vatten istället för varmt; Varmt vatten leder till en högre chans för mögel att växa. 

Träskyddsmedel 

Om du ska omfärga väggarna borde du blanda färgen med ett träskyddsmedel som t.ex boracol. Träskyddmedel bekämpar mot mögel och ser till att ingen mögel växer på dina väggar. Boracol kan bli ganska dyrt beroende på hur mycket färg du kommer använda så håll det i tankarna. 

Avfuktare och luftrenare 

Köp en avfuktare ifall problemet fortsätter. Om mögel fortsätter växa bör du köpa en avfuktare för att sänka luftfuktighetsnivån. Det är viktigt att hålla luftfuktighetsnivån lägre än 50 %. 

En luftrenare skulle också hjälpa enormt tillsammans med avfuktaren. En luftrenare ser till att du inte kommer andas in mögelsporer vilket kan leda till massvis med problem som t.ex huvudverk, lungirritation och nysning. 

Städa bort mögel 

När det är dags att städa bort existerande mögel är en bra metod att använda ättika. En vanlig missuppfattning folk brukar ha är att blekmedel dödar mögel fast det gör det faktiskt inte. När du är klar med att döda mögeln är det viktigt att du torkar platsen när du är klar; Vi vill inte att mögel ska växa tillbaks på samma plats!