Vad krävs för att bli en snickare?

Snickare är ett mycket eftertraktat yrke. Är man en duktig snickare kan man därför räkna med att ha gott om jobb när man är färdigskolad. Det byggs allt mer samtidigt som äldre byggnader kan behöva renoveras och människor gärna gör om hemma med . Det finns olika slags snickare. Dessutom kan man ha både privatpersoner och företag som uppdragsgivare. Att arbeta som snickare är ett varierande yrke med många möjligheter till utveckling.

Vem passar som snickare?

Yrket passar personer som gillar att arbeta fysiskt, föredrar att arbeta i varierande miljöer och tycker om när ingen dag är den andra lik. Har man en kreativ ådra kan finsnickare vara ett yrke som passar bra. Att kunna lösa problem är också en stor fördel i yrket.

Utbildning för att bli snickare

Det finns olika vägar att ta för att bli en fullärd snickare. Då snickaryrket är ett fysiskt arbete måste man genomgå en lärlingsperiod för att anses vara färdig. Lärlingsperioden kan variera något beroende på vilken väg man väljer att ta för att bli snickare. Är man intresserad av yrket redan som ung kan man välja mellan bygg- och anläggningsprogrammet eller hantverksprogrammet i gymnasiet. Efter slutförd gymnasieutbildning arbetar man som lärling i två år innan ett yrkesteoretiskt prov görs. Vid godkänt prov får man sedan sitt yrkesbevis som certifierad snickare. Vill man skola om sig till snickare efter gymnasiet kan man gå på komvux eller välja en yrkeshögskola. En yrkeshögskola matchar marknadens behov och ger en gedigen utbildning där man blandar teori med praktikperioder. Detta innebär att man kan få ihop många lärlingstimmar redan under utbildningen. Ett tredje sätt att bli snickare är att ta jobb som lärling. Detta passar den som inte gillar att studera speciellt mycket. Efter sin lärlingsperiod kan man läsa in den teoretiska kompetensen via byggnadsindustrins yrkesnämnd för att sedan ta det yrkesteoretiska provet.

Specialistsnickare

När man arbetat inom branschen i några år kan man välja att bli en specialistsnickare. Precis som namnet påpekar innebär det att man specialiserar sig inom ett område. Vanliga områden är möbelsnickare, inredningssnickare eller annat liknande finsnickeri. En finsnickare, eller specialistsnickare, fokuserar oftast på finliret. Medan en vanlig snickare ägnar sig åt större projekt så som tillbyggnader, husbyggen och renoveringar. Finsnickare är dem man kontaktar om man vill ha en platsbyggd möbel till sin inredning eller vill ha speciella detaljer på sina lister och karmar. Som uppdragsgivare behöver man aldrig veta vilken typ av snickare man vill ha. De flesta byggfirmor har både och bland sina anställda.