Vad innebär det att vara en möbelsnickare?

Att vara en snickare av den här sorten innebär att man verkligen får leva ut det kreativa behov vi alla har inom oss. Om du jobbar som snickare och har kunskapen om hur du tillverkar möbler så kan man ju in princip tillverka vilken ny innovations möbel som helst, men vad innebär det egentligen att jobba som möbelsnickare?

Hantverk
Ska du jobba som snickare av denna sort så måste du vara en mycket god hantverkare. Det tar många år inom bygg och snickeri innan du bemästrar den kunskap som dessa snickare besitter. Det kräver stor precision inte bara på att mäta upp material utan även att hantera materialet och få det att bli precis enligt planerna. Det kräver kunskap om hur man böjer och bänder material utan att de går sönder. Hur man hanterar olika träslag med värmebehandling och även kunskap om andra material så som glas, metall och kanske betong.

Du ska inte bara kunna detta som den här typen av snickare utan du ska också vara duktig på trender inom hem och livsstil och färgkombinationer tillsammans med formgivning ska vara på sin plats.

Snickare med upprepande jobb
Om man som snickare arbetar med att tillverka möbler så kan det vara så att man måste göra många föremål som ser exakt lika dana ut. All beror på vem du har fått beställningen från, det kan vara ett stort företag som vill ha flera hundra av produkten eller en privatperson som bara vill ha en. Dock ska det sägas att en snickare som tillverkar möbler ställs det andra krav på än företag som är inriktade på serietillverkning av möbler.

Restaurera och reparera
Om man gillar gamla antika föremål så kan denna typ av snickare vara något för dig. De får ofta i uppgift att reparera och restaurera väldigt gamla föremål som ägare inte vill gå miste om, kanske dessa föremål har gått i generationer. Då är det upp till dig att också ha lite kunskap om föremålshistoria och ha hänsyn till att föremålen ska lika originalet, då krävs också kunskap om hur man tillverkade möbler förr i tiden.

Något som är roligt för en möbelsnickare är att de kan vara med att skapa en produkt och få se den bli till från en idé i huvudet till att välja material, tillverka och få se den färdiga produkten. Det är ett tillfredsställande jobb som är mycket givande för den som har intresset att jobba som denna typ av snickare.

Man kan utbilda sig till möbelsnickare på yrkeshögskolor både statligt och privatägda. Man väljer då att gå ett hantverksprogram som också har inriktningen finsnickeri.